Blog

Wintersportkleding – Het 3 lagen systeem

Blijf warm op de wintersport met het drie lagen systeem

Hoewel vrijwel iedere fanatieke wintersporter weet dat hij laagjes moet dragen op de piste, is het drie lagen systeem zo essentieel dat het elk jaar weer een artikel waard is. Je kunt nog zo veel speciale outdoor kleding dragen, maar het systeem werkt alleen wanneer je laagjes van de juiste materialen draagt. Met de volgende tips en informatie blijf jij beschermd tegen wind, water en kou zonder flink te gaan zweten en kun je ook nog eens vrij en comfortabel bewegen op de piste.
Het drie lagen systeem: hoe zit het ook alweer?

Wanneer je gaat wintersporten en je je kleedt volgens het drie lagen systeem, is het van groot belang dat de lagen die je draagt voldoen aan bepaalde kenmerken. Elke laag heeft namelijk zijn eigen functie in het systeem, die allemaal aanwezig moeten zijn voor een optimale werking. Zo is de onderste laag bedoeld voor het afvoeren van zweet en eerste verwarming. Lang ondergoed van kunstmatige materialen als polyester is hiervoor ideaal: het sluit goed aan op je lichaam en deze stof neemt transpiratie niet alleen op, maar voert deze ook onmiddellijk af. De tussenlaag is voornamelijk bedoeld om je lichaam warm te houden en het lichaamsvocht verder af te voeren. Een wollen trui kan deze functie goed vervullen: die houdt de warmte vast, maar is tevens in staat om het vocht verder af te voeren. Liefhebbers van natuurlijke materialen dragen graag thermo ondergoed van merino wol, omdat dit zo lekker zacht en comfortabel op de huid aanvoelt. Merino wol ademt en ventileert uitstekend, voelt heerlijk zacht aan op de huid en kan dagen achter elkaar gedragen worden zonder dat het gaat ruiken. De buitenste laag is een beschermende laag en moet vooral wind- en waterdicht zijn. Toch is het ook fijn als de dikke jas ademt, want anders wordt de binnenkant al snel klam of nat en voel je je alsnog plakkerig.


De juiste lagen skikleding kies je zo

Door je te houden aan bovenstaande richtlijnen kom je al een heel eind. Het is in ieder geval aan te raden om altijd te gaan voor professionele outdoor kleding. Sommige mensen dragen graag ‘gewone’ kleding zoals lang katoenen ondergoed als onderste laag. Katoen voert vocht echter niet goed af, waardoor het drie lagen systeem eigenlijk meteen zijn nut verliest. Door te kiezen voor echte skikleding kies je voor geavanceerde materialen, die wind en water buiten houden, maar ook ademen. Je zal het hierdoor nooit snel te warm of te koud krijgen. Toch moet je dit ook zelf altijd een beetje bijsturen. Het is slim om als tussenlaag diverse opties mee te nemen: dikkere en dunnere truien van bijvoorbeeld polyester of wol, maar voor extreme weersomstandigheden ook een windstopper vest. Een multifunctioneel kledingstuk is de donsjas. Deze biedt veel warmte en kan dus prima als buitenlaag worden gebruikt, maar is ook geschikt om onder een ski-jas te dragen wanneer het nog kouder wordt. Bovendien is een donsjas licht en compact, waardoor je er soepel in kunt bewegen en deze makkelijk op te bergen is in je rugzak.
Gebruik van het drie lagen systeem

Goed om te weten is dat het drie lagen systeem vooral wordt gebruikt om het bovenlichaam warm te houden. De benen worden snel plakkerig bij meer dan twee lagen, waardoor lang ondergoed en een skibroek voldoende zijn. Het drie lagen systeem gaat ook niet in op onderdelen van het lichaam als hoofd, handen en voeten. Die moeten natuurlijk wel goed beschermd worden, maar niet noodzakelijkerwijs met drie lagen. Afhankelijk van de temperatuur kun je dit bijvoorbeeld doen met een strakke (bivak)muts, bril en skihelm. Voor je voeten is het zelfs beter om één warm paar sokken aan te trekken dan te gaan klooien met laagjes, dit levert vaak enkel irritatie op. Met een goed paar skihandschoenen ben je van top tot teen beschermd en blijf je aangenaam warm op de piste.

Nog vragen?

Ga je binnenkort op wintersport en heb je nog vragen over het drie lagen systeem? Stel deze vragen gerust aan de klantenservice van de webshop Antrekk.nl. Antrekk is gestart door enthousiaste sporters. Met de kleding en uitrusting van Antrekk haal je het beste uit jezelf, we wensen je veel plezier met de komende wintersportvakantie!

Blog is ook gepubliceerd op www.ikbenopreis.nl: blog