Blog

Autoschade tijdens wintersport: hoe zit het met de verzekering?

Schade aan de auto is altijd vervelend, zeker als je op wintersport bent. Daarom is het verstandig om je auto goed voor te bereiden op de wintersportvakantie. Met een goede verzekering kom je al een heel eind, maar niet als de auto stilstaat. Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in de regels die gelden op de wegen van jouw wintersportbestemming.

De auto vakantieklaar maken

Allereerst is het belangrijk om de auto goed voor te bereiden op de lange reis over de besneeuwde wegen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de zomerbanden te wisselen voor winterbanden. Zo heb je meer grip op de gladde weg. In de meeste Europese landen is het ook verplicht om met deze winterbanden te rijden. Als je in die landen zonder winterbanden rijdt, dan kun je een hoge boete krijgen. Ook wordt eventuele schade dan niet gedekt door de autoverzekeraar van de tegenpartij, omdat jij ook als verantwoordelijke wordt gezien. Daarnaast is het verstandig om antivries bij de ruitensproeiervloeistof te doen. Als de temperatuur onder het vriespunt komt, dan kan de ruitensproeiervloeistof namelijk bevriezen. Daarnaast is het ook verstandig om de accu te controleren, een ijsdeken aan te schaffen en de rubbers van de deuren in te smeren. Op deze manier voorkom je dat de autodeuren vast vriezen.

Check de autoverzekering

Het is verstandig om, voordat je vertrekt, te controleren wat de autoverzekering allemaal dekt. Ben je bijvoorbeeld ook verzekerd voor pechhulp in het buitenland? En is vervangend vervoer ook inbegrepen? Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je de dekking van je autoverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering. Wil je een hele nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan kun je het best de autoverzekering berekenen via een vergelijkingstool om zo de goedkoopste en beste autoverzekering te vinden. Check ook even je reisverzekering. Vaak zit hier ook pechhulp bij inbegrepen. Vergeet ook niet om de groene kaart mee te nemen. Dit is een internationaal verzekeringsbewijs. Op deze kaart vind je ook handige informatie zoals de verzekeringsgegevens en belangrijke telefoonnummers die je in geval van nood kunt bellen.

Dekking autoverzekering buitenland

Jouw auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Dat betekent dat je in binnen- en buitenland bent verzekerd voor schade die jouw voertuig aanbrengt aan een ander voertuig. Een ongeluk zit, zeker in de besneeuwde bergen, in een klein hoekje. Het is daarom helemaal niet gek om de auto wat uitgebreider te verzekeren áls de dagwaarde nog hoog is. Met een beperkt-cascoverzekering ben je bijvoorbeeld ook gedekt tegen ruitschade, schade door brand of storm, en schade door loslopende dieren. Wil je ook verzekerd zijn voor schade die je zelf aan jouw auto hebt veroorzaakt? Dan kun je het beste een allriskverzekering afsluiten.

Verkeersregels en veiligheidsaccessoires

Elk land heeft zijn eigen verkeersregels. Zo zijn de markeringen op de weg in Frankrijk anders dan in Nederland en heb je in Italië vaak een vergunning nodig als je door steden rijdt. Alle verkeersregels zijn terug te vinden in de handige app Going Abroad van de Europese Unie. Het is raadzaam om deze te installeren op je smartphone! Tot slot is het in de meeste landen verplicht om een aantal veiligheidsaccessoires in de auto te hebben liggen. Zoals een reflecterend veiligheidsvest, een gevarendriehoek en een brandblusser. Vergeet die niet.