Informatie

Sir Joseph

Het merk Sir Joseph is ontstaan in de jaren 70. 

De oprichter en eigenaar van Sir Joseph, Josef Rakoncaj was in de jaren 70 actief als bergbeklimmer, kleding van goede kwalieit die een klimmer in staat stelt tijdens het klimmen op grote hoogte vrij te bewegen en daarnaast te beschermen tegen extreme omstandigheden was bijna niet beschikbaar en bovendien zeer kostbaar, hierdoor besloot Rakoncaj zelf zijn eigen kleding te fabriceren.

Rakoncaj gebruikte zijn ervaringen welke hij opdeed tijdens expedities en paste de kleding hierop aan en was voortdurend op zoek naar nieuwe en de best mogelijke materialen. De toegepaste praktische details helpen klimmers tijdens zware omstandigheden en op grote hoogte.

In 1971 is hij gestart met het naaien van zijn eigen expeditie en klimkleding, later werd tevens voor vrienden en andere belangstellende kleding gemaakt. In 1974 werd een officieuze onderneming opgericht die zich richte op de fabricage van dons kleding en accesoires voor expedities op grote hoogte. Na het einde van het communisme in Tsjechie is een officieel bedrijf opgericht en gestart met de productie op grotere schaal.

De naam Sir Joseph is ontstaan in het basiskamp tijdens een expeditie in de Himalaya. Een lokale kok schreef na het bereiden van voedsel voor de expeditieleden een briefje voor welke persoon het eten was bestemd:  Sir Joseph, Sir Peter etc.

De producten van Sir Joseph kenmerkten zich door kwaliteit, functionaliteit en betaalbaarheid en werden al snel bestsellers onder bergbeklimmers in Tsjechië en Slowakije. Omdat ook vanuit het buitenland belangstelling was voor de producten werd een groter atelier betrokken en werd het aantal medewerkers uitgebreid, waaronder met de dochter Lucie en zoon Lukas van Rakoncaj.

Hoewel Sir Joseph in omvang niet de grootste kledingfabricanten van de wereld is, zijn de kleding en slaapzakken van Sir Joseph toonaangevend en trendsetting in de wereld van gespecialiseerde expeditiekleding. Door het gebruik van de best beschikbare materialen en de eigen productie faciliteiten in Tsjechië heeft het merk inmiddels zijn plaats verworven tussen de producenten van outdoor uitrusting en kleding.

Sir Joseph fabriceert betrouwbare outdoorartikelen van hoge kwaliteit, die worden gebruikt op alle continenten door de beste klimmers en poolreizigers, maar ook door trekkers en toeristen. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van de rijke eigen ervaring van tientallen expedities en de ervaringen van de beste klimmers van vandaag de dag.