Informatie

KAMA Fashion & Function.

Het ontstaan van een merk, hoe een hobby kan leiden tot een bloeiende onderneming.

Het Tsjechische familiebedrijf Kama produceert met veel zorg en liefde topkwaliteit breiwerk – mutsen, sjaals, truien en vesten en exporteert naar vele landen over de hele wereld. 

Het begin van Kama was echter zeer bescheiden. 

De eerste mutsen die door de oprichtster van KAMA, Mahulena Pertlová werden gemaakt voor eigen gebruik op een hobby breimachine. Dit lukte echter dermate goed dat de mutsen al snel opvielen en zeer in de smaak vielen bij anderen, dit was het begin van de onderneming. 

In 1988 gaven de Tsjechische autoriteiten toestemming aan hun burgers om beperkt betaalde werkzaamheden te doen. In deze tijd ontstond de basis van Kama, Mahulena verkocht, Jir haar eerste ontwerpen en samen met haar man, Jiri Pertl spaarden ze voor een meer geavanceerde breimachine.

De naam Kama is gebaseerd op de voornamen van de oprichtster van Kama en haar zus, KAterina en MAhulena, KAMA. Het merk kreeg al snel een goede naam bij klanten en vakhandel waardoor de vraag naar de kleurige gebreide mutsen toe nam. Mahulena starte een samenwerking met andere eigenaren van breimachines en begin 1990 had ze een organisatie opgezet met ruim zestig breiers.

De kinderen Klara en Adam waren de eerste modellen van Kama, door de echtgenoot van Mahulena werden foto’s van hen genomen voor promotie van de producten. Deze traditie is bewaard gebleven, in de jaarlijkse catalogus zijn Klara en Adam nog steeds model. Inmiddels zijn de kinderen financieel manager en grafisch ontwerper van het Kama familiebedrijf.

Voor verdere groei van Kama speelde de echtgenoot van de oprichtster, Jiri Pertl eenbelangrijke rol. Als muzikant bezocht hij tijdens tours in Bohemen en Slowakije nieuw geopende sportwinkels en voorzag deze van mutsen. Hij was de eerste salesmanager die als er niet werd opgetreden orders verzamelde.

Ook ontstond er belangstelling van de eerste klanten uit het buitenland. De gebruikte breimachines voldeden voor de binnenlandse vraag en de gefabriceerde producten waren van goede kwaliteit, maar konden niet voldoen aan de veeleisende buitenlandse vraag. Hierom heeft Kama in 1992 haar eerste industriële breimachine in gebruik genomen. Door deze topkwaliteit machine werd tevens de productiecapaciteit aanzienlijk vergroot.

Het bedrijf groeide en behield haar positie in de markt ten opzichte van lokale en buitenlandse concurrenten. Dankzij aanhoudende groei werd het bedrijf verplaatst naar de rand van Praag en werd een volledig op de behoefte afgestemde productielocatie opgericht. Dit moderne gebouw bevat op dit moment het hoofdkantoor, de productie van breiwerk, een naaiatelier, opslagruimten en de expeditie.

Kama is op het gebied van mutsen en truien nummer één in Tsjechië, door producten met de hoogste kwaliteit, functionaliteit en een origineel ontwerp. Ook de nog steeds groeiende omvang van de export, naar momenteel 25 landen, is het bewijs van de kwaliteit van de producten.

De collectie van KAMA bestaat uit verschillende items. Mutsen, hoofdbanden, handschoenen, wanten, sjaals, neckwarmers, truien, vesten en anoraks. Elke klant heeft hierdoor de mogelijkheid zijn eigen stijl te kiezen, of het nu gaat om een kleurrijk patroon van trendy kleuren of een wat meer traditionele stijl. De producten van het merk zijn geschikt voor vele activiteiten en omstandigheden. Ze zijn te dragen tijdens dagelijks gebruik, op het werk of en in de stad, maar zeker ook voor outdoor activiteiten en onder koude klimatologische omstandigheden. Dit is de reden waarom Kama gekozen heeft voor de slogan Fashion & Function.

De internationale markt is veeleisend en vraagt doorlopend om nieuwe producten. Mede dankzij gerenommeerde leveranciers van topkwaliteit materialen (bijvoorbeeld garen van Schoeller, Fleeces van Pontetorto en wind en waterdichten membranen van GORE) en uiteraard fraaie designs levert Kama kwaliteitsproducten die ruimschoots voldoen aan de eisen van deze tijd.

De nieuwste trend is de zorg om het milieu en er is een wereldwijde campagne voor afschaffing van chemicaliën die worden gebruikt in de textielindustrie. Deze chemicaliën zijn gevaarlijk voor de gezondheid en nadelig voor het milieu. KAMA is trots op de Bluesign certificering van de gebruikte wol. Deze wol wordt geproduceerd zonder chemische en gezondheid bedreigende processen.

Het bedrijf is volop in ontwikkeling en heeft inmiddels een stabiele basis. De bedrijfsleiding werd uitgebreid met de jongste generatie wat leidt tot nieuwe richtingen en frisse energie.

Kama Fashion & Function is onder andere leverancier van het Canadese Nationale Biathlon team en het Olympische team van Andorra tijdens de winterspelen van 2010, 2014 en 2018. Ook wordt jaarlijks een speciale muts voor de Jizerská 50 ontworpen en geproduceerd. De Jizerská 50 is een van de grootste en bekendste cross-country skiwedstrijden voor professionals en amateur langlaufers over een parcours van 50 kilometer in het IJzergebergte.