Blog

Vergoeding door de verzekering van outdoor sporten: wat wel en niet?

Image by Kevin Phillips from Pixabay

Waaghalzen, adrenalinejunks en thrill-seekers opgepast! Het beoefenen van (extreme) outdoor sport vereist de nodige voorbereiding. Het is niet alleen belangrijk de juiste kleding en accessoires in huis te hebben, maar ook om jezelf goed in te dekken voor het risico op schade of verlies hiervan en eventuele geneeskundige kosten. Informeer jezelf goed. Zo kun je op een verantwoorde manier een adrenalinekick najagen en minimaliseer je de kans op onnodige en prijzige verrassingen.

Wat zijn (extreme) outdoor sporten?

Verzekeringen spreken van extreme outdoor sporten als het een sport betreft waarbij veel gevaar en risico om de hoek komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan sport waarbij de kans op een ongeluk of andere schade optreedt. Daarnaast is het risico dat de gevolgen groot zijn in het geval van een ongeluk, waardoor dure medische hulp relatief sneller noodzakelijk is. Ook is het risico op overlijden vele malen groter bij een extreme outdoor sport.

Enkele voorbeelden van sporten die bij deze groep horen zijn: basejumpen (parachutespringen vanaf een berg of gebouw), grotduiken, raften (met een opblaasbaar vlot wild water trotseren), trailrunning (hardlopen over smalle paadjes en natuurlijke hindernissen), bungeejumpen (aan een elastiek koord van grote hoogten naar beneden springen), skydiven (parachutespringen vanuit een vliegtuig), heli-skiën (per helikopter afgezet worden op een hoge bergtop en daar vanaf skiën), abseilen (met een klimtouw afdalen), bergbeklimmen en paragliding (met een bestuurbaar glijscherm). Daarnaast zijn er nog tal van andere extreme vormen van (winter)sport. Het verschilt echter per verzekeraar welke sporten hiertoe gerekend worden. Kijk dit dus altijd goed na in de polis van je verzekering.

Verzekering: welke kosten worden vergoed?

Ook wanneer het gaat om verzekeringen zijn extreme outdoor sporten 'een aparte tak van sport'. In principe heeft iedere Nederlander ten alle tijden recht op zorg over de hele wereld vanuit de basisverzekering. Extreme sport valt echter niet binnen de basisverzekering. Het is wel mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. De tarieven en (mate van) dekking verschillen sterk per zorgverzekeraar. Lees daarom zorgvuldig de voorwaarden. Je zorgverzekering vergelijken loont, zo zie je precies welke verzekeraar wat vergoedt.

Extreme outdoor sporten op reis

Indien je extreme outdoor sporten tijdens een vakantie in het buitenland beoefent is het verstandig hiervoor een aanvullende dekking aan te vinken bij het afsluiten van een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Voor deze beide vormen van reisverzekeringen zijn kosten ontstaan vanwege risicovolle sporten niet standaard meeverzekerd. Dit is ook niet het geval indien geneeskundige kosten aanvullend zijn meeverzekerd. Daarnaast worden in het buitenland gemaakte zorgkosten altijd maximaal vergoed tot aan het bedrag dat dezelfde ingreep of behandeling in Nederland gekost zou hebben. Zeker wanneer je naar een privékliniek wordt gebracht in plaats van een ziekenhuis kan dit schokkende bedragen met zich meebrengen. Voorkom ten slotte dubbele verzekering. Kijk voor het afsluiten van een aanvullende reisverzekering toch even na of je met je zorgverzekering deze kosten in het buitenland al hebt gedekt.