Blog

Haal het meeste uit je skivakantie!

Een wintersportvakantie is kort en je wilt er maximaal van profiteren en niet laten weerhouden door de weersomstandigheden. Je skikleding bepaalt je comfort op de piste en de tijd dat je comfortabel buiten op de piste kunt doorbrengen. Skiën is een sport van uitersten, het ene moment zit je in een stevige afdaling en het andere moment wordt je stilzittend in de skilift blootgesteld aan kou, wind en sneeuw.

Je skikleding moet ervoor zorgen dat je jezelf altijd comfortabel voelt. De kleding moet isoleren, beschermen tegen kou en wind en daarnaast ook ventileren. De kledingkeuze is mede afhankelijk van het soort wintersporter je bent: is de meest uitdagende piste geen probleem voor je, dan zullen extra ventilatiemogelijkheden geen overbodige luxe zijn. Voor de wat rustigere skiër en de koukleumen onder ons zal isolatie belangrijker zijn.

Een goede samenstelling van skikleding is op basis van het 3 lagen-systeem.

Basislaag - De basislaag of thermo ondergoed zorgt voor het afvoeren van vocht en houdt de huid zo droog mogelijk. Deze laag is omdat deze op de huid wordt gedragen, misschien wel de belangrijkste laag van het systeem. De 1e laag dient geen vocht op te nemen (zoals bijvoorbeeld bij katoen) maar vocht zo snel mogelijk af te voeren naar de volgende laag, dit om te voorkomen dat door het vocht deze koud en onbehaaglijk aanvoelt. De basislaag moet goed aansluiten op de lichaamsvorm, maar niet te strak zitten. Veel gebruikte materialen zijn polyester of polypropyleen. Deze nemen geen vocht en minder geur op en houden het lichaam droog en warm. Tegenwoordig wordt in kleding voor de basislaag ook veel merinowol gebruikt. Door de natuurlijke vochtregulerende werking en door de zeer fijne structuur van deze wol voelt deze wolsoort goed aan op de huid en ook droog aan.

Tussenlaag - De tussenlaag zorgt voor het verdere transport van vocht naar buiten en voor isolatie. Afhankelijk van de activiteit, de inspanning, en uiteraard de weersomstandigheden kan worden gekozen voor een dunnere of dikkere laag materiaal. Veel gebruikte materialen zijn polyester, wol en fleece. Maar ook een donsjas kan bijvoorbeeld als tussenlaag worden gebruikt.

De tussenlaag zorgt voor een laag stilstaande lucht om het lichaam, deze lucht wordt warm en geeft een behaaglijk gevoel. Doordat er sprake is van meerdere lagen en van lucht tussen de verschillende lagen draagt ook deze lucht bij aan de isolatie. De verschillende lagen dienen daarom niet te strak over elkaar heen te worden gedragen: belangrijk is daarbij wel dat deze lucht niet te gemakkelijk kan ontsnappen en daardoor veel warmte wordt verloren.

Buitenlaag - De buitenlaag beschermt tegen weer, wind en kou. Deze laag dient met name wind en regen van het lijf te houden. Wind heeft een grote invloed op de gevoelstemperatuur (wind chill factor) en koelt hierdoor snel af. Een winddichte en bij voorkeur ook waterdichte buitenlaag (hardshell) die bij grotere inspanning, en goed weer gemakkelijk uit kan worden getrokken completeert het systeem. Belangrijke eigenschap van de buitenste laag is dat deze ook ademend is en vocht van binnenuit doorlaat. Vocht van de 1e en 2e laag kan dan ontsnappen naar de buitenlucht, wanneer dat niet mogelijk is, dan zal men zelfs met een waterdicht jack behoorlijk vochtig kunnen worden. De moderne outdoor kleding biedt hiervoor tegenwoordig een ruime keuze.