Blog

Goed voorbereiden is belangrijk, ook voor de doorgewinterde wintersporter!

Winter is coming, en dat betekent maar één ding: lange files op weg naar de bekendste wintersportbestemmingen.

Winter is coming, en dat betekent maar één ding: lange files op weg naar de bekendste wintersportbestemmingen. In de vakanties in de koudste maanden trekt Nederland er weer massaal op uit om te gaan skiën, snowboarden of langlaufen in verschillende winterse oorden. En niet alleen om de sport is dit een populaire vakantiesoort, het brengt ook nog eens typisch Hollandse gezelligheid met zich mee. De après-skibar en gezelschapsspellen bij de open haard zijn immers niet weg te denken uit dit plaatje. Geoefend wintersporter of nieuwkomer – hoe bereid je je voor? 

(Zelf)verzekerd op weg

Wintersport is niet je doorsnee vakantie. Er komen namelijk meer risico’s kijken dan bij een zon-, zee- en strandvakantie. Je bent natuurlijk actief bezig en bij sporten hoort helaas ook een mogelijke blessure. Daarnaast reis je in een seizoen waar het flink glad kan zijn op de weg en dat brengt ook tussen huis en bestemming de nodige perikelen met zich mee. Zorg er daarom voor dat je een goede verzekering hebt afgesloten. Een standaard reisverzekering aangevuld met wintersportdekking en een verzekering auto zijn een pré. De wintersportdekking zal bijvoorbeeld in geval van een ongeluk je transportkosten vergoeden en de autoverzekering dekt eventuele schade onderweg. Houdt er ook rekening mee dat in landen als Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn. Heb je die niet, dan kunnen er gevolgen zijn voor de schadedekking.

Let jij even op m’n spullen?

Je bent goed voorbereid wat betreft je verzekeringen, maar wat heb je nu nog meer nodig? Natuurlijk wil je je lichaam goed voorbereiden, dus je kunt thuis alvast wat oefeningen doen om blessures tegen te gaan. Is het je eerste keer? Dan kun je van tevoren bijvoorbeeld bij SnowWorld lessen nemen. Uiteraard kun je ook op de plek van bestemming een skileraar inhuren. Je zult dan met gelijkgezinden in een klas worden geplaatst. Naast de lichamelijke voorbereiding is er de externe bescherming. Stel een goede outfit samen: een ski-jack, skibroek, helm, sneeuwschoenen, hand- en voetenwarmer en vergeet je zonnebril niet! Vervolgens zorg je dat je skistokken goed geslepen zijn en je snowboard in de wax is gezet zodat je direct de piste op kunt. Maak tot slot een inventarisatielijst. Heb je je paspoort, autopapieren, tickets, reserveringsbewijzen of eventueel medicijnen ingepakt?

Tijd om te genieten

Klaar? Afdalen maar! Wintersport is een fantastische combinatie tussen een actieve vakantie en relaxen met je vrienden en familie. Dat is dus genieten op en ‘off-piste’ tijdens de après-ski. Wie weet leer je daar ook nog wel een partijtje jodelen. Er komen bij een wintersportvakantie dus wel meer risico’s bij kijken dan bij andere soort vakanties, dus zorg dat je reis- en autoverzekering zijn afgesloten. Daarnaast bereid jij jezelf het beste voor door je lichaam vast op te warmen en klaar te stomen om blessures af te weren. Zorg dan ook voor warme kleding en goed materiaal, en je bent helemaal voorbereid op een topvakantie.